Factorul curativ: ramuri, de unde se desprinde scoarta cu gust acru, intepator, dulce si aromat, care dupa uscare devine "scortisoara".
Afectiuni pentru care se recomanda: raceli, bronsite, gripa; insomnie; gingivita; tensiune nervoasa; probleme ale pielii; stari de greata; pentru stimularea lactatiei si regenerare celulara.
Denumirea uzuala: Scortisoara (lat. Cinnamomum zeylanicum).
Scurta descriere:
Arboras din sud-estul Asiei si din Australia, are frunze ovale, alungite si pieloase, florile sunt parfumate.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Aromatizeaza dulciurile.
- pudra din fructe de scortisoara impotriva racelilor si bronsitelor; impotriva tensiunii nervoase; a starilor de greata
Se consuma cate o lingurita de pudra amestecata cu miere, de doua ori pe zi. Se ia pudra de scortisoara atat cat se apuca cu degetele, se amesteca cu miere si se consuma inainte de culcare.
Stari de greata: se mananca putina pudra de scortisoara.
- sirop din fructe de scortisoara impotriva gripei
Se strecoara siropul, se adauga miere si se bea cald.
- suc din fructe de scortisoara, pentru gargara, impotriva gingivitei
Se lasa siropul se se raceasca si se face gargara.
- ceai din fructe de scortisoara impotriva insomniei si pentru regenerare celulara
- scortisoara mancata ca atare, pentru stimularea lactatiei
Se consuma zilnic cate o lingurita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu lapte sau mancata ca atare.
- pasta de scortisoara in cazul afectiunilor pielii
Se aplica zilnic pe locul afectat.
- ulei volatil impotriva durerilor de dinti
Pudra
- se amesteca cate o lingurita de scortisoara, turmeric, ghimbir, piper negru, nucsoara si cuisoare. Se adauga trei lingurite de zahar nerafinat si se piseaza pana cand se obtine o pudra fina.
Sirop:
- se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o cana cu apa, la foc mic, pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga miere si se bea cald.
Ceai:
- se adauga jumatate de lingurita de pudra de scortisoara si o lingurita de miere la o cana de lapte cald. Se bea inainte de culcare.
- se face un amestec in parti egale (cate o lingurita) din scortisoara, nucsoara si frunze de dafin uscate. Se pune amestecul intr-o cana cu apa fierbinte. Continutul se imparte in doua si se bea pe durata zilei.
Suc:
- se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o cana de apa. Se lasa se se raceasca si se face gargara.
Pasta:
- se face o pasta din scortisoara si suc de lamaie.
Ulei volatil:
- se pun doua picaturi de ulei de scortisoara pe o bucatica de vata si se aplica in jurul dintelui.
Nu exista.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Remedii populare
Leac contra durerilor de gât - Se fierbe o linguriță de semințe de Ridichi și o lingură de miere într-o jumătate de ceașcă de oțet. Adăugați apă până ce tăria otetului devine suportabilă și faceți gargară de mai multe ori pe zi. Semințele de Ridichi conțin uleiuri eterice, bogate în sulf, și acționează ca un antibiotic natural.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale