Terapii Naturiste

Borșul

Prezentare generală - Borșul este, de fapt, zeama rezultată din macerarea tărâţelor de grâu.

Calități curative și acțiune farmaceutică - Puțin cunoscut în țările occidentale, la români (rușii sunt și ei maeștri ai terapiei cu borș) există o sumedenie de tradiții legate de virtuțile purificatoare și energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale țării drept magică. În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post și înainte de mesele de sărbători, toate vasele și tacâmurile erau clătite în borș și apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie "spălate toate relele".

Afecțiuni pentru care se recomandă: - Faima cea mai mare și-a câștigat-o borșul prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de știință, că trezește omul din beție. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicației cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcție. Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronșită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.

Bors

Recomandare

  • Pentru consum împotriva bolilor respiratorii cronice (bronșită, astm, sinuzită) - două căni de borș, băute zilnic, ajută la vindecarea acestor boli și, mai ales, preîntâmpină agravările și recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borș, care se bea de obicei cu un sfert de ora înainte de masă.
  • Adjuvant în tuberculoză - se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borș, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanțe active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.
  • Alcoolism - pentru trezirea din beție se beau 1-2 litri de borș dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi amețeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzația de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borș mult nu mai simt nevoia să bea alcool.
  • Indigestie, vomă - se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar chiar până la un pahar de borș. Acest tratament este contraindicat în dispepsia acidă.
  • Oboseală cronică - se bea un sfert chiar până la o jumătate de litru de borș dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului și a sistemului nervos.

Preparare

Ingredientul de bază al borșului sunt binecunoscutele tărâțe de grâu. Tărâțele de grâu fermentate în apă dau naștere acelui lichid gălbui, cu gust acru și efecte terapeutice deosebite.



Tarancuta

Remedii populare

Somn agitat la copii - Dis de dimineață se așterne o pânză albă curată, pe iarba pajiştii. După ce s-a îmbibat bine cu roua dimineții se va înveli copilul cu ea și va fi lăsat să doarmă, până ce pânza se va usca pe corp.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale