Terapii Naturiste

Aromoterapia

Termenul de aromoterapie a fost utilizat în tratarea bolilor și afecțiunilor, precum și pentru menținerea sănătății psihice. Aromoterapia constă în utilizarea uleiurilor esențiale distilate de la plante precum mușețelul, camforul, menta, rozmarinul, levănțica și eucaliptul. Astfel de tratamente au fost utilizate încă din vechiul Egipt, Grecia sau Roma antică sau de către alte civilizații. Medicii arabi antici au dezvoltat distilarea uleiurilor aromate prin experiențe alchimice.

Termenul de aromoterapie este originar din Franța. Pentru prima oară l-a utilizat chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse, a cărui lucrare "Aromatherapie" a fost publicată în anul 1928. Aromoterapia este mai mult decât o simplă ramură a botanicii. Deoarece lucrează cu energiile subtile ale plantelor aromatice aflate în legătură permanentă cu forța vieții, aromoterapia este asociată cu vechiul concept chinez Yin și Yang.

Aromoterapia se referă la ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli cu ajutorul aromelor și/sau a parfumurilor, dar și a unor produse volatile sau odorizante extrase din plante aromatice. Cât de veche este această practică o dezvăluie descoperirile arheologice care aduc la suprafață argumente privind arta mumificării unde se foloseau substanțe cât se poate de naturiste în vederea îmbălsămării faraonilor. Și totuși această veche tradiție a început să fie luată în considerare de oamenii de știință abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Fără să ne dăm seama practicăm aromoterapia chiar în propria bucătărie atunci când gătim mâncarea și când folosim legume și zarzavaturi sau condimente precum ceapa, usturoiul, pătrunjelul, mărarul etc.

Esențele aromatice nu produc dependență și nu au efecte secundare dăunătoare și, de aceea, acest tip de practică terapeutică are un interes din ce în ce mai crescut în rezolvarea și ameliorarea bolilor.

Aromoterapia

Cum utilizăm aromoterapia?

  • Băi: umpleți cada de baie cu apă. Adăugați 9-10 picături de ulei esențial în apa de baie și amestecați. Unele uleiuri irită pielea mai mult decât altele. De aceea, trebuie citite instrucțiunile cu atenție pentru fiecare ulei în parte. Sau adăugați câte 9-10 picături de ulei esențial la câte o linguriță de ulei de jojoba. Adăugați și amestecați astfel de uleiuri cu soluții solubile înainte de a le turna în apa de baie.
  • Săpun lichid: adăugați aproximativ 30-45 picături de ulei esențial la fiecare 250 de gr de săpun lichid simplu (neparfumat) sau gel de dus. Agitați energic înainte de utilizare.
  • Ulei de corp: adăugați aproximativ 12-15 picături de ulei esențial în aproximativ 30 de gr de ulei de jojoba și amestecați până la omogenizare.
  • Loțiune de corp: adăugați 50-60 picături de ulei esențial la 460 de gr de loțiune de corp neparfumată. Amestecați cu o lingură sau un bețișor pentru a omogeniza compoziția.
  • Apă de corp: adăugați 10-15 picături de ulei esențial la fiecare 30 de gr de apă de ploaie, de izvor sau apă distilată. Agitați bine înainte de fiecare utilizare.
  • Alifie: adăugați 25-20 picături de ulei esențial la fiecare 30 de gr de ulei de jojoba. Agitați bine pentru a se omogeniza înainte de a vă unge cu ea.
  • Compresă: adăugați și amestecați 3-5 picături de ulei esențial într-un castron cu apă călduță sau rece. Umeziți o cârpă, stoarceți-o și aplicați-o pe corp.
  • Șampon/balsam: adăugați 12-15 picături de ulei esențial la fiecare 30 de gr de șampon și balsam neparfumat. Amestecați bine pentru omogenizare.
  • Perierea părului: picurați trei picături de ulei esențial în palmă și ungeti perii unei perii din păr natural. Masați scalpul și periați părul.
  • Odorizant: adăugați ulei esențial într-un odorizant electric, suport cu lumânare sau lampă.
  • Odorizant de cameră: adăugați 17-20 de ulei esențial la fiecare 30 de gr de apă de ploaie/apă distilată. Agitați bine înainte de utilizare.
  • Parfum 1: adăugați cinci picături de ulei esențial pe o batistă sau o bucată de material pe care să o purtați la dvs. toată ziua. Sau așezați bucata de material sub pernă pentru a avea un somn liniștit.
  • Parfum 2: adăugați cinci picături de ulei esențial pe un tampon de vată și așezați-l în sertarele sau dulapul cu lenjerie.
  • Inhalare: picurați un strop de ulei esențial în palmă, frecați palmele și inhalaţi. Evitați zona ochilor!
Cursuri Lenormand

Atenție!

  • Nu utilizați uleiurile esențiale pentru uz intern. Înainte de utilizare, citiți cu atenție prospectele.
  • Uleiurile esențiale sunt substanțe foarte concentrate și trebuie diluate înainte de utilizare. Urmați prospectele sau rețetele ce recomandă utilizarea unei cantități de substanță de circa 2%-5% din soluție.
  • În cazul în care doriți să utilizați uleiurile esențiale pentru ameliorarea unor afecțiuni suferite de copii, urmați rețeta. Nu utilizați uleiurile acestea în cazul sugarilor.
  • Nu utilizați uleiuri de citrice, mai ales ulei de bergamotă, înainte de expunerea la soare. Aceste uleiuri cresc nivelul de fotosensibilitate.
  • Uleiurile esențiale nu sunt solubile în apă. Asigurați-vă că le diluați perfect sau le dispersați în totalitate în apă utilizată ca bază pentru amestec.
  • Uleiurile esențiale pot irita pielea. Nu udați cu apă zona deja masată cu ulei. Astfel, uleiul se va întinde. Utilizați un tip de ulei-bază, precum cel de jojoba, care va ajuta la absorbția uleiurilor esențiale, fără a se produce iritarea.
  • Nu apropiați uleiurile esențiale de zona ochilor! Nu le lăsați la îndemâna copiilor sau a animalelor!
  • În cazul unor iritații ale pielii sau alergii, opriți tratamentul.
  • Uleiurile esențiale nu trebuie să înlocuiască tratamentul clasic. Dacă vă aflați sub supraveghere medicală, consultați medicul înainte de utilizarea acestora.


Tarancuta

Remedii populare

Tuse persistentă la copii - Se fierb într-un litru de apă un cartof, o Ceapă mare și un Măr, până ce apa se reduce la jumătate. Se da copilului din această fiertură, câte o linguriță, de trei ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale