Index al afecţiunilor şi bolilor
- prin prisma terapiilor complementare şi spiritualităţii -
Mătreața reprezintă o afecțiune a scalpului, un reziduu cutanat caracterizat prin apariția unor fulgi de piele și este însoțită de mâncărime, un păr unsuros, uneori pete roșii pe scalp.
Mătreața poate fi cauzată de mai mulți factori ca de exemplu o ciupercă în zona scalpului, dermatita seboreică, spălarea insuficientă sau excesivă a părului, folosirea unor produse pentru păr necorespunzătoare, un sistem imunitar slăbit, stresul emoțional.
Afecțiunile părului apar ca urmare a unui conflict interior nerezolvat, a unor sentimente şi tensiuni, a unei frici sau frustrări. Persoana afectată ar vrea să fie mereu în frunte, să fie băgată în seamă de toţi cei din jurul său, în schimb trăiește într-o permanentă neliniște şi nesiguranță. Este dominată de stres. Părul reprezintă puterea, libertatea individului şi când acesta se simte ignorat, părul își pierde strălucirea. Persoana pierde legătura cu ceilalți, dar predomină gândul de a fi pe plac tuturor. Firul de păr funcționează ca o antenă de legătură între planul spiritual şi cel fizic, iar când posesorul părului este neîncrezător în ceea ce îi oferă Universul şi simte că nu este apărat, părul devine sensibil şi vulnerabil.
Zodie: Capricorn, Pești;
Planetă: Saturn, Neptun;
Chakra: a șaptea - Sahasrara;
Culoare: violet, argintiu, alb;
Cristale şi pietre: safir albastru, ametist, diamant, cuarț clar, selenit;
Uleiuri esenţiale: lotus, iasomie, ylang-ylang.
Pentru un păr sănătos, este important un regim alimentar echilibrat din care să nu lipsească vitaminele D şi E, zinc, seleniu, Omega-3. Se recomandă să se evite zahărul în exces, întrucât ciuperca care produce mătreața preferă mediul zaharos şi gras. Produsele de îngrijire a părului trebuie folosite cu măsură, iar dacă se observă că produc mătreață, înseamnă că necesită a fi înlocuite. Părul trebuie să fie menținut curat şi clătit cu apă călduță, nu fierbinte. Se vor evita șampoanele care conțin detergenți.
Este recomandabil să se folosească alternativ două-trei tipuri de șampon, schimbate între ele la spălările consecutive. Se va evita vopsirea în exces a părului, mai ales cu vopsea de proastă calitate. Scalpul se va masa zilnic timp de cinci minute pentru a se stimula circulația sanguină şi a se îndepărta celulele moarte.
Victoria (Rica) Pădureţ
Bibliografie
www.alternative-naturiste.ro
sanatateverde.blpgdpot.com
www.esanatos.ro
www.etratamentnaturiste.ro
www.ekilibrum.ro
www.leacuri.net
www.doxologia.ro
www.i-medic.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro
www.sfatulbatranilor.ro
www.terapiinaturiste.ro
Sorin Nicola - "Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remedii naturale".
Sfaturi diverse
Necesarul de iod pentru un adult este de la cca. 100 miligrame pe zi pentru femei și până la 130 miligrame pe zi pentru bărbați. În condiții fiziologice speciale - sarcina, alăptarea pruncului - nevoia de iod a organismului se ridică la 125-500 miligrame pe zi. Iodul se găsește în algele crescute în apa mării, în apa potabilă și ciuperci (cultivate sau crescute în flora spontană). Copiii născuți din mame care nu au primit în timpul sarcinii cantități suficiente de iod pot suferi de întârzieri în dezvoltarea fizică și mentală.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale